NASIL OLUYOR BU ANKET SONUÇLARI?


Her seçim döneminde anketler açıklanıyor, yapılan anketler ise Mayıs ayında gerçekleşen seçimlerden sonra toplum için güvenilmez bir hal aldı. Peki nasıl oldu da anketler bu kadar yanıldı yani nasıl oluyor bu anket sonuçları?

    Özellikle yerel seçim sürecinin son düzlüğüne girdiğimiz bu günlerde anket sonuçları hem adaylar, hem partiler hem de seçmen için önemli bir hal aldı. Türkiye'de çok uzun zamandır uygulanan 'iktidara kaybettirme' stratejisi nedeniyle muhalif seçmen şehrinde en güçlü gördüğü adaya oy verme eğiliminde. Bu durum anket sonuçlarının seçmen davranışlarını etkilediği gerçeğini gözler önüne seriyor.

    Şahsi tecrübemden yola çıkarak söylemek istiyorum ki anketler manipülatif. 'Hadi canım sende...' demeden önce geçtiğimiz günlerde bir anket firması ile yaşadıklarımızdan bahsetmek istiyorum. Adaylar üzerinden gerçekleştirilen bu ankette yalnızca en güçlü olarak görülen adayların adı telaffuz ediliyor, şehirde başka aday yokmuş gibi davranılıyordu. Bu konuda beni arayan firmayı da uyarma gereksinimi duydum. Manisa'da oy kullanacağım için şu soruyla karşılaşmak bana garip geldi "2024 yerel seçimlerinde oyunuzu Ferdi Zeyrek'e mi Cengiz Ergün'e mi vermeyi düşünüyorsunuz?" Manisa'da ikiden fazla aday olduğunu mesleki gereklilik olarak da biliyorum ancak seçim anketi yapılacaksa tüm adayların adının sayılması gerektiğinin de farkındayım.

    Geçtiğimi günlerde Gelecek Partisi Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Özdağ da aynı açıklamayı yapmış, anketlerde yok sayıldıklarından bahsetmişti. Ancak bu tutumun yalnızca Gelecek Partisi için geçerli olmadığını bizzat tecrübe etmiş oldum ve fark ettim ki bu manipülatif bir anket sonucuna neden oluyor, bu da toplumu kazanacak aday konusunda yanıltıyor.

    Ne demek canım manipülatif? Bu noktada seçmeni iyi değerlendirmekte fayda var. Seçmenin bir kısmı bugün hükümeti yöneten ve iktidar olan Cumhur İttifakı'ndan rahatsız olsa da Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy vermek istemeyebiliyor. Bu azımsanmayacak bir oran, bu noktada iki seçenekli bu soruya CHP'nin adayına oy vereceğine yine Cumhur İttifakı'na oy verme eğilimi gösteriyor. Aynı durum tam tersi için de geçerli. Yani Cumhur İttifakı kazanmasın da kim kazanırsa kazansın diyen bir kitle de mevcut. Onlar da bu iki seçenekli ankette CHP'nin adayını tercih ediyorlar. Bunun yanında bu iki seçenekli soruda farklı bir adayı sunmak da çoğu seçmenin aklına gelmiyor, yani sonuçlar bu nedenle yanılgıya düşürüyor. Oy pusulası iki kişiden oluşmuyor. İşte tam da burada anlıyoruz ki anketlerde manipülasyon böyle yapılıyor

    Yani dostlar işin özü şu ki bazı adayları anketlerde görmezden gelmek kaçınılmaz sonuca çare olmuyor, olmayacak... Anket sonuçlarına bakmayın siz, şehrinizi yönetmesini istediğiniz anlayışa oy verin, kazanmak için değil, seçmen için seçimler yalnızca bir tarafa kazandırmak için de değil...

Yorumlar